QUÈ ÉS EMOD

L'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili es plau presentar-vos una activitat educativa anomenada Emod motivada pel mestre Leonardo Da Vinci.

És conegut que Da Vinci va escriure la majoria de les seves anotacions personals fent servir l'escriptura especular. Aquest senzill mètode de xifratge consisteix a escriure sobre el paper en la direcció oposada a la que utilitzem la majoria de persones. Emod, o anomenat d'una altra manera, "Dome" (cúpula) és el nom de l'activitat que a continuació us volem donar a conèixer.

Next

Història

El Codex Atlanticus és un conjunt de dibuixos i escrits de dotze volums de Leonardo da Vinci, el conjunt més gran d'aquest tipus. Comprèn 1.119 fulls des de l'any 1478 al 1519, amb continguts que abasten una gran varietat de matèries, del vol a l’armament i a instruments musicals i de les matemàtiques fins a la botànica. Aquest còdex va ser recollit a finals del segle XVI per l'escultor Pompeo Leoni, que va desmembrar alguns quaderns de Leonardo en la seva formació.

Els seus esbossos i dibuixos han inspirat la nostra activitat anomenada "emod". És a dir, a les pàgines 899v i 889r podem trobar el disseny de dues cúpules diferents amb un tipus de peça i dos patrons geomètrics. Aquest tipus d'estructures autoportants formades per tres o més peces s'anomenen "marc recíproc".

Next

L'activitat / El joc

Emod és una activitat pedagògica, per a totes les edats, elaborada per investigadors de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili.

Aquest joc permet construir diferents cúpules a partir de diversos patrons geomètrics ideats pel mestre Leonardo Da Vinci fa aproximadament 500 anys.
És una activitat multi-disciplinar on es poden treballar algunes àrees de coneixement i competències bàsiques com la història, l'arquitectura, la geometria, el disseny i la tecnologia. A part, també s'integren altres aspectes i habilitats com la psicomotricitat fina, l'enginy i la creativitat.

Next

Les peces

Aquestes cúpules es construeixen a partir d'un sol tipus de peça i sense cap element d'unió. El propi pes de les peces és suficient per mantenir-ne l'estabilitat. Cadascuna de les capses Emod conté 70 peces de fusta que permeten elaborar les diferents cúpules.

Cada construcció ocupa aproximadament un metre quadrat de superfície i pot ser elaborada simultàniament per més d'una persona. La magnitud de les cúpules depèn del nombre de peces que la composen; per tant, si un usuari disposa més d'una capsa Emod podrà realitzar una construcció més gran.

Next